Welke type fiets gebruiken professionele renners?

Er zijn tegenwoordig heel veel soorten fietsen op de markt. Er is keuze uit metaal, aluminium, carbon en meer. Al deze soorten materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel overlopen we deze voor de meest gebruikte fiets in het peleton : de carbonfiets.

speciaal licht carbon frame professionele renners
Carbonframe

Als je de professionele wielrenners ziet fietsen, zul je merken dat de meesten van hen een carbonfiets gebruiken. Dit is niet zonder reden. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom professionele wielrenners rijden met een carbonfiets.

Inleiding

In de wereld van het wielrennen is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Een goede fiets kan ervoor zorgen dat je net dat tikkeltje minder energie verbruikt ten opzichte van jouw concullega. Dit kan op het einde van de rit het verschil maken tussen winst en verlies. Carbonfietsen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral onder professionele wielrenners en de betere wielertoerist. Maar waarom kiezen ze voor carbon?

De voordelen van een carbonfiets

1. Lichtgewicht

Een van de belangrijkste redenen waarom professionele wielrenners een carbonfiets kiezen, is omdat ze lichter zijn dan andere soorten fietsen. Carbon is een materiaal dat sterk en stijf is, maar ook licht. Dit betekent dat de fiets minder weegt en dat de renner minder energie hoeft te gebruiken om de fiets voort te bewegen. Als elke seconde telt in een race, kan het hebben van een lichte fiets echt helpen om snelheid te behouden en vermoeidheid te verminderen. In feite wegen sommige high-end carbonfietsframes minder dan 1 kilogram!

fiets van carbon met uci logo

2. Stijfheid

Een andere reden waarom professionele wielrenners kiezen voor een carbonfiets is vanwege de stijfheid van het materiaal. Carbon is stijver dan andere materialen, zoals aluminium of staal. Carbonvezels kunnen worden gevormd tot complexe geometrieën die sterker zijn dan metalen frames onder dezelfde belasting – ondanks hun lagere gewicht. Dit betekent dat er minder energie verloren gaat tijdens het trappen en dat de kracht van de renner directer wordt overgedragen op de fiets.

3. Trillingen verminderen

Hoewel veel mensen denken dat carbon frames hard zijn omdat ze geen demping hebben, biedt dit materiaal toch voldoende comfortabel rijden door middel van schokabsorptie technologieën die gebruikt worden tijdens het ontwerp proces.

4. Duurzaamheid

Hoewel carbonfietsen duurder zijn dan andere soorten fietsen, gaan ze ook langer mee. Carbon is bestand tegen corrosie en kan niet roesten. Dit is natuurlijk enkel het geval als er geen zware valpartijen gebeuren met de fiets. Carbon is namelijk niet bestand tegen harde vallen.

5. Aerodynamica

Aerodynamica is een belangrijke factor in het wielrennen. Hoe minder luchtweerstand een renner heeft, hoe sneller hij kan fietsen. Carbonfietsen zijn ontworpen met aerodynamica in gedachten, waardoor ze sneller kunnen fietsen dan andere soorten fietsen.

aerodynamische tijdritsfiets van carbon

Nadelen van carbonfietsen.

1. Hoge kosten

Een van de nadelen van carbonfietsen is dat ze duurder zijn dan andere soorten fietsen. Dit betekent dat ze niet voor iedereen betaalbaar zijn. Professionele wielrenners hebben echter vaak sponsors die hen helpen met de kosten van hun uitrusting.

2. Stijfheid

Ondanks dat Stijfheid ook bij voordelen staat, kan je het ook bij nadelen zetten. Indien er gevallen wordt met een fiets zoals deze, kan het zijn dat de carbonvezels breken of scheuren. Indien dit gebeurd, moet het frame van de fiets vervangen worden. Dit is een dure zaak.

3. Specifiek onderhoud

Het onderhoud van een carbonfiets kan ingewikkelder zijn dan bij andere soorten fietsen. Carbon is een gevoelig materiaal en kan beschadigd raken door overmatige kracht of druk. Het is belangrijk om regelmatig de fiets te controleren op eventuele beschadigingen en deze zo snel mogelijk te repareren.

Conclusie

Carbonfietsen zijn de voorkeurskeuze van veel professionele wielrenners vanwege hun lichtgewicht, stijfheid, vermogen om trillingen te verminderen, duurzaamheid, aerodynamica en comfort. Hoewel ze duurder zijn dan andere soorten fietsen, gaan ze ook langer mee en bieden ze renners een voordeel op het gebied van prestaties. Het is echter belangrijk om te onthouden dat carbonfietsen onderhoudsgevoelig zijn en dat regelmatig onderhoud en reparaties nodig zijn om de levensduur van de fiets te maximaliseren.

Veelgestelde vragen

Is het noodzakelijk om een carbonfiets te hebben om professioneel te kunnen wielrennen?

Nee, het is niet absoluut noodzakelijk, maar het kan wel een voordeel bieden op het gebied van prestaties.

Zijn carbonfietsen veilig?

Ja, carbonfietsen zijn veilig als ze goed worden onderhouden en regelmatig worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen.

Moet ik een carbonfiets kopen als ik net begin met wielrennen?

Het is niet nodig om meteen een carbonfiets te kopen als je net begint met wielrennen. Het is belangrijker om een fiets te kiezen die past bij je ervaring en vaardigheden.

Kan ik mijn carbonfiets gebruiken voor lange afstanden?

Ja, carbonfietsen zijn comfortabel en kunnen goed worden gebruikt voor lange afstanden, maar het is belangrijk om een model te kiezen met een comfortabele geometrie en vering om het comfort te maximaliseren.

Gebruiken professionele renners enkel een frame uit carbon of zijn andere onderdelen ook uit carbon?

Aangezien het voor prof renners een voordeel heeft om een lager gewicht te hebben, telt elke gram die ze minder aan hun fiets hebben mee. Dit zorgt ervoor dat zij een lager wattage moeten trappen en dus minder energie moeten verbruiken.