tour de france voor beginners

De Tour de France voor beginners : uitleg over alle belangrijke aspecten

tour de france voor beginners
poster stravart laten maken

Professioneel wielrennen kent veel verschillende wedstrijden. De Tour de France is er daar één van, en niet zomaar eentje.. . De Tour de France is voor het wielrennen vergelijkbaar met de Champions league van het voetbal. Jaarlijks bereiden de beste wielrenners zich voor om op deze koers op hun top zijn. Door dit extreem hoge niveau lokt deze wedstrijd ook wereldwijd miljoenen kijkers.

De Ronde van Frankrijk heeft verschillende regels en klassementen. Hierdoor kan het als beginner wat overweldigend zijn om de Tour 2023 te volgen. In dit artikel bespreken we de tour de france voor beginners met alle belangrijke aspecten van deze legendarische rittenkoers, vergelijkbaar met een gids als Tour de France voor dummies.

Wat is de Tour de France?

De Tour is een rittenkoers die jaarlijks wordt gereden in Frankrijk. Het behoort tot 1 van de 3 grote rondes. Deze grote rondes zijn wielerwedstrijden die 21 etappes (23 dagen) bevatten. Wielrenners en fans schatten de tour hoger in als de ronde van Italie en de ronde van Spanje. 

Het parcours van de Ronde van Frankrijk wordt jaarlijks aangepast, maar finisht naar traditie steeds in Parijs, waar de iconische laatste rit eindigt op een spurt op de Champs-Elysées.

Geschiedenis van de Tour de France

Toen de verkoop van het dagblad “L’auto” niet goed ging, bedacht marketeer en schrijver Henri Desgrange het geniale idee om een event te starten. Dit event was een wielerwedstrijd van Parijs naar Parijs (met tussenstops in Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux en Nantes). De renners moesten in deze tijd ongeveer 2430 kilometer rijden en kregen na elke rit een 2 tot 4 dagen rust. De eerste Tour de France was een groot succes en trok veel publiek. Sindsdien is de Tour de France elk jaar gehouden, met uitzondering van de jaren tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Doel van de Tour de France

De bekendste rittenkoers van de wereld heeft verschillende doelen. In totaal rijden er 176 renners mee in 22 verschillende teams. In de meeste gevallen komen teams naar de tour de France met een voorafbepaald doel. Deze doelen kunnen de volgende zijn:

 • Ritoverwinningen
 • Algemeen klassement
 • Spurtritten winnen
 • Bergritten winnen
 • In de aanval gaan

Binnen elk team zijn de rollen onderling verdeelt. Zo heeft elke ploeg een kopman. Deze kopman is de beste van het team in 1 van de bovenstaande doelen. De andere renners zijn er om de kopman te helpen het hoofddoel te bereiken.

De etappes van de Tour de France

Elke editie van de ronde bevat 21 ritten. Doorgaans zijn er verschillende types etappe. Omdat er verschillende soorten truien zijn, zijn er ook verschillende soorten etappes. In het algemeen kunnen de ritten opgedeeld worden in 4 verschillende categorieen : 

 • Bergritten
 • Heuvelritten
 • Vlakke ritte
 • Tijdritten 

De bergritten en tijdritten zijn vooral belangrijk voor de klassementsrenners en de renners die de focus leggen op een ritoverwinning.

De heuvelachtige ritten zijn meestal ritten die gemaakt zijn voor punchers, renners die explosief zijn en houden van kleine korte inspanningen.

De vlakke ritten eindigen meestal op een massaspurt, deze zijn weggelegd voor de spurters. 

De Verschillende truien in de Tour

de verschillende truien in de tour de france
De verschillende truien in de tour

De gele trui

Dit is de trui van het algemene klassement. De tijd die een renner nodig heeft om zijn etappes af te leggen bij elkaar geteld. Wie er het minste tijd nodig heeft gehad op het einde van de tour, die wint de gele trui. Wanneer we praten over de winnaar van de tour de France, wordt er dus gesproken over de winnaar van de gele trui. 

Kan een spurter deze trui winnen? Neen, in vlakke ritten wordt meestal geen tijd verloren (peleton eindigt samen met alle 178 renners). Bij bergritten zijn de tijdsverschillen veel groter en hierdoor maken de bergspecialisten de grootste kan op de gele trui.

De groene trui

De renner die het meeste spurtpunten heeft verzameld, wint deze trui. Tijdens de rit zijn er sprintpunten te winnen in de tussensprint. Op het einde van de rit zijn er ook steeds sprintpunten te winnen. Het aantal punten aan de finish ligt hoger dan bij de tussensprint. Aan de finish kunnen renners punten verdienen volgens onderstaande tabel :

 • vlakke etappes: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
 • heuvel etappes: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-3-2
 • berg etappes: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
 • tijdritten: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

De bolletjes trui

De bolletjestrui is de trui voor de renner die het meeste bergpunten behaald. Op de top van elke berg, kunnen de 1e x aantal renners punten behalen. Het aantal punten dat te behalen is per berg is afhankelijk van welke categorie deze berg is. Deze bergen worden opgedeeld in 5 categorieen : 4e, 3e, 2e, 1e en buiten categorie. Van 4e tot BC worden er gradueel meer punten verdient.

Positie4e categorie3e categorie2e categorie1e categorieBuitencategorie
11251020
213815
32612
41410
528
616
74
82
De verschillende punten te winnen op de top van een berg

De witte trui

De witte trui is dezelfde als de gele trui, maar geldt enkel voor renners die jonger zijn dan 25 jaar. Dit wordt dan ook de jongerentrui genoemd.

Het peloton en de koers

Het peleton bevat 22 ploegen en 178 renners. Deze steeds zo dicht mogelijk tegen elkaar. Dit is om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Gemiddeld verbruikt een wielrenner zo’n 6.071 kilocalorieën, maar bij een stevige bergetappe loopt dit soms zelfs op tot 9.000 kilocalorieën. Dit is dus ook de reden om zo dicht mogelijk achter en naast elkaar te rijden. Dit zorgt ervoor dat je minder vermogen moet trappen voor dezelfde snelheid te behalen.

Tactieken in de Tour de France

Tactiek speelt een belangrijke rol in de Tour de France. Ploegen proberen hun kopmannen zo goed mogelijk te beschermen en helpen, terwijl individuele renners proberen aan te vallen op de juiste momenten en de juiste tactieken te gebruiken om zo veel mogelijk tijd te winnen op hun concurrenten.

Een veelgebruikte tactiek, zowel in bergritten als in vlakke ritten, is het treintje. Hier gaan de renners van 1 ploeg achter elkaar de kop van het peleton nemen. Hier zijn enkele redenen voor zoals : 

 • de snelheid zo hoog leggen dat niemand kan wegrijden
 • De kopman beschermen tegen de wind
 • De kopman uit gevaarlijke situaties houden.

In bergritten gebeurd het ook wel vaker dat een bepaalde ploeg één van hun mindere klimmers laat aanvallen. De reden hiervoor is als de topklimmers hun inhalen, dat deze later op de berg toch nog even kan rijden voor zijn kopman (mocht die bijvoorbeeld aaanvalsplannen hebben).

Bekende wielrenners in de Tour de France

De tour de France is een koers die renners bekend maakt. Alle coureurs die deze rit 1 of meerdere keren heeft gewonnen, is bekend bij wielerfanaten. Enkele bekende en belangrijke namen zijn : 

 • Eddy Merckx
 • Miguel Indurain
 • Bernard Hinault
 • Jacques Anquetil
 • Lance Armstrong (is wel betrapt op doping)
 • Joop Zoetemelk
 • Alberto Contador
 • Tadej Pogacar
Een van de grootste renners ooit, eddy merckx.

Het belang van voeding in de Tour de France

Aangezien de gemiddelde renner in een bergrit ongeveer energie verbruikt dat gelijk is aan 20 Big Mac’s uit de McDonalds, is het belangrijk om voldoende energieaanvoer te hebben. Aan de start van de rit hebben zij gelletjes en sportdrank(met voldoende elektrolyten) mee. Af en toe laat 1 van de coureurs van de ploeg zich uitzakken naar de volgauto om drinkbussen voor het hele team op te halen. Tijdens een gemiddelde rit, zouden renners ongeveer 6 tot 11 liter drinken.

Prijzengeld

Wie in Parijs op het bovenste schavot mag pronken, krijgt bovenop alle eer ook nog een geldpremie van 500.000 euro. De tweede moet tevreden zijn met 200.000 euro, de nummer 3 krijgt 100.000 euro. En dat bedrag gaat systematisch naar beneden. Wie op de 5de plaats afklokt, mag nog 50.000 euro in ontvangst nemen.

Tips voor tour de france voor beginners

Als beginner kan het lastig zijn om de Tour de France te begrijpen. Enkele tips om meer te weten te komen over de Tour de France zijn:

 • Kijk naar de wedstrijd en probeer de tactieken van de renners te begrijpen.
 • Lees artikelen en boeken over de geschiedenis van de Tour de France.
 • Praat met ervaren wielrenners om meer te weten te komen over de sport.
 • Bekijk documentaires en films
 • Bekijk het parcours van de tour 2023 voor de tour begint.

Conclusie

De Tour de France is de meest prestigieuze wielerrace ter wereld. Het is een jaarlijks evenement dat in de zomer plaatsvindt en waarbij de beste wielrenners ter wereld strijden om de overwinning. De race duurt 3 weken en gaat door verschillende delen van Frankrijk, met beklimmingen van bergen en heuvels. Naast de gele trui zijn er nog drie andere truien die belangrijk zijn in de Tour de France: de groene trui, de bolletjestrui en de witte trui. Het peloton is de groep renners die samen de Tour de France rijden en tactieken spelen een belangrijke rol in de race. Ploegen proberen hun kopmannen zo goed mogelijk te beschermen en helpen, terwijl individuele renners proberen aan te vallen op de juiste momenten en de juiste tactieken te gebruiken om zo veel mogelijk tijd te winnen op hun concurrenten.

Veelgestelde vragen

Wat is de geschiedenis van de Tour de France?

De Tour de France begon in 1903 en is sindsdien jaarlijks gehouden, met uitzondering van de twee wereldoorlogen. Het is een van de meest prestigieuze wielerraces ter wereld.

Wie heeft de meeste Tour de France overwinningen?

Lance Armstrong heeft de meeste Tour de France overwinningen met 7 overwinningen, maar deze zijn later ontnomen vanwege dopinggebruik. De 1e plaats gaat gedeeld naar oude kampioenen Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx en Miguel Indurain. Zij wonnen elk de tour 5 maal.

Waarom is de gele trui zo belangrijk?

De gele trui wordt gedragen door de renner met de laagste totale tijd over alle etappes en is daarom een teken van de algemene leider in de race.

Hoeveel geld krijgt de winnaar van de tour de France?

De renner die in Parijs de gele trui draagt, krijgt 500.000 euro. Naar goede gewoonte wordt dit geld verdeeld onder de ploegmaats.

× Custom Strava posters
× Custom Strava posters