parcours tour 2023 zelf fietsen

Parcours Tour De France 2023 zelf fietsen: Hoe, wanneer en waarom?

parcours tour 2023 zelf fietsen

Inleiding

De Tour de France is een van de meest prestigieuze wielerwedstrijden ter wereld. Elk jaar trekt dit evenement miljoenen toeschouwers en gepassioneerde wielerfans. Maar heb je er ooit aan gedacht om het parcours van de Tour de France 2023 zelf te rijden? In dit artikel bespreken we hoe, wanneer en waarom je dit zou moeten doen, en geven we je waardevolle tips om je voor te bereiden op deze unieke ervaring. Aan de hand van onderstaande tabel, kan je alle GPS (GPX) routes downloaden. Deze kan je gebruiken met jouw GPS om de ritten zelf te rijden.

Wat is het parcours Tour De France 2023?

Het parcours van de Tour de France 2023 is een uitdagende route die door de mooiste landschappen van Frankrijk voert. Met zowel vlakke etappes als bergetappes, is het parcours geschikt voor zowel beginnende als ervaren fietsers. De exacte route wordt meestal enkele maanden voor de start van de race bekendgemaakt, dus houd de officiële website van de Tour de France in de gaten voor de laatste updates.

Download het parcours GPS route van etappes in de Tour 2023

RitnummerRitlocatieKmGPX
1
BILBAO>BILBAO
182Download parcours
2VITORIA-GASTEIZ>SAN-SÉBASTIEN209Download parcours
3AMOREBIETA-ETXANO > BAYONNE185Download parcours
4DAX>NOGARO185Download parcours
5PAU>LARUNS165Download parcours
6TARBES>CAUTERETS-CAMBASQUE145Download parcours
7MONT-DE-MARSAN>BORDEAUX170Download parcours
8LIBOURNE>LIMOGES201Download parcours
9SAINT-LÉONARD-DE-NOBLAT>PUY DE DÔME184Download parcours
10VULCANIA>ISSOIRE167Download parcours
11CLERMONT-FERRAND>MOULINS180Download parcours
12ROANNE>BELLEVILLE-EN-BEAUJOLAIS169Download parcours
13CHÂTILLON-SUR-CHALARONNE>GRAND COLOMBIER138Download parcours
14ANNEMASSE>MORZINE LES PORTES DU SOLEIL152Download parcours
15LES GETS LES PORTES DU SOLEIL>SAINT-GERVAIS MONT-BLANC180Download parcours
16PASSY>COMBLOUX22Download parcours
17SAINT-GERVAIS MONT-BLANC>COURCHEVEL166Download parcours
18MOÛTIERS>BOURG-EN-BRESSE186Download parcours
19MOIRANS-EN-MONTAGNE>POLIGNY173Download parcours
20BELFORT>LE MARKSTEIN FELLERING133Download parcours
21SAINT-QUENTIN-EN-YVELINES>PARIS CHAMPS-ÉLYSÉES115Download parcours

Waarom zou je het parcours zelf willen rijden?

Het zelf rijden van het parcours van de Tour de France is een unieke kans om de uitdagingen en triomfen te ervaren die professionele wielrenners tegenkomen tijdens deze legendarische race. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om enkele van de meest pittoreske landschappen van Frankrijk te verkennen, terwijl je je fysieke en mentale uithoudingsvermogen test. Bovendien is het een geweldige manier om je fietsvaardigheden te verbeteren en nieuwe fietsvrienden te ontmoeten.

Wanneer is de beste tijd om het parcours te rijden?

De beste tijd om het parcours van de Tour de France 2023 te rijden, is meestal enkele weken voor of na de officiële race. Op deze manier kun je genieten van rustigere wegen en beter weer, terwijl je nog steeds de opwinding van de naderende race kunt voelen. Houd echter rekening met de weersomstandigheden in de verschillende regio’s van Frankrijk en plan je reis dienovereenkomstig.

Hoe bereid je je voor op het rijden van het parcours?

Fysieke voorbereiding

Trainingsschema

Om jezelf voor te bereiden op het rijden van het parcours, is het belangrijk om een goed trainingsschema te volgen. Begin minimaal 6 maanden voor de geplande reis met trainen om je lichaam voldoende tijd te geven om zich aan te passen aan de intensiteit van het fietsen. Combineer zowel duurtraining als intervaltraining om je uithoudingsvermogen en kracht te vergroten.

Voeding en hydratatie

Een goede voeding en hydratatie zijn cruciaal voor het succesvol voltooien van het parcours. Zorg ervoor dat je een gebalanceerd dieet volgt dat rijk is aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Experimenteer tijdens je training met verschillende energierepen en sportdranken om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Vergeet niet om tijdens het rijden van het parcours regelmatig te drinken om uitdroging te voorkomen.

Materiaalkeuze

Fietsselectie

De juiste fiets kiezen is essentieel voor een comfortabele en veilige rit. Kies een fiets die is afgestemd op jouw lichaamsbouw en de specifieke eisen van het parcours. Overweeg een racefiets met een lichtgewicht frame en goede versnellingen voor de lange beklimmingen. Zorg ervoor dat je fiets goed onderhouden is en dat alle onderdelen naar behoren functioneren.

Hiermee rijden de Professionals.

Kleding en uitrusting

Investeer in goede kwaliteit fietskleding die je comfortabel en droog houdt, ongeacht het weer. Draag laagjes zodat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderende weersomstandigheden. Vergeet niet om een fietshelm, zonnebril en handschoenen te dragen voor extra bescherming en comfort. Neem ook een reparatieset, reserveband en pomp mee voor eventuele pech onderweg.

Routeplanning

Zodra de officiële route van de Tour de France 2023 bekend is, plan je jouw eigen reis door gebruik te maken van gedetailleerde kaarten en GPS-navigatie. Houd rekening met jouw eigen fitnessniveau en bepaal een realistisch dagelijks kilometrage. Overweeg om rustdagen in te plannen en reserveer accommodaties langs de route van tevoren.

Tips voor tijdens het rijden van het parcours

Veiligheid op de weg

Zorg ervoor dat je te allen tijde de verkeersregels naleeft en wees je bewust van andere weggebruikers. Draag opvallende kleding en gebruik verlichting om je zichtbaarheid op de weg te vergroten. Wees extra voorzichtig op drukke of smalle wegen en houd voldoende afstand tot andere voertuigen.

Geniet van de omgeving

Een van de grootste voordelen van het rijden van het parcours van de Tour de France is het prachtige landschap. Neem de tijd om te genieten van de omgeving en maak regelmatig stops om foto’s te nemen of gewoon even uit te rusten. Ontdek de lokale cultuur en gastronomie door in kleine dorpjes te stoppen en met de bewoners te praten.

Conclusie

Het zelf rijden van het parcours van de Tour de France 2023 is een onvergetelijke ervaring die je een geheel nieuw perspectief op de race zal geven. Door je goed voor te bereiden, zowel fysiek als materieel, en onze tips te volgen, ben je klaar om deze uitdaging aan te gaan en te genieten van de schoonheid en het avontuur dat het parcours te bieden heeft. Veel succes en geniet van de rit!

Hoe lang duurt het om het parcours van de Tour de France zelf te rijden?

Dit hangt af van je persoonlijke fietsniveau en de snelheid waarmee je wilt rijden. Gemiddeld kan het rijden van het parcours 3 tot 4 weken in beslag nemen, inclusief rustdagen.

Is het nodig om een vergunning of toestemming te hebben om het parcours te rijden?

Nee, je hebt geen speciale vergunning of toestemming nodig om het parcours te rijden. Houd er echter rekening mee dat sommige wegen tijdens de officiële race tijdelijk gesloten kunnen zijn.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het rijden van het parcours van de Tour de France?

De grootste uitdagingen zijn meestal de lange beklimmingen en afdalingen, evenals het uithoudingsvermogen dat nodig is om elke dag lange afstanden af te leggen.

Kan ik het parcours rijden met een groep vrienden of fietsclub?

Ja, het is een geweldig idee om het parcours met een groep gelijkgestemde fietsers te rijden. Dit kan de ervaring nog leuker en gedenkwaardiger maken, en je kunt elkaar ondersteunen tijdens moeilijke etappes.

Zijn er georganiseerde reizen beschikbaar om het parcours van de Tour de France te rijden?

Ja, er zijn verschillende reisorganisaties die georganiseerde trips aanbieden om het parcours van de Tour de France te rijden. Deze reizen bieden vaak begeleiding, accommodaties en ondersteuning onderweg.