terugblik op de tour de france 2020

Tour De France 2020: Terugblik en Beste Momenten

terugblik op de tour de france 2020
poster stravart laten maken

Inleiding

De Tour de France 2020 was een onvergetelijke editie van de meest prestigieuze wielerwedstrijd ter wereld. Ondanks de uitdagingen van de COVID-19 pandemie, zorgden de renners, organisatoren en fans voor een spectaculaire strijd om de gele trui. In dit artikel kijken we terug op enkele van de beste momenten van de Tour de France 2020, inclusief de winnaars, verliezers en hoogtepunten die deze editie zo speciaal maakten.

Overzicht van de Tour

Het parcours van de tour 2020

De Tour de France 2020 vond plaats van 29 augustus tot 20 september en bestond uit 21 etappes, waarbij de renners meer dan 3.400 kilometer aflegden. De route omvatte zowel vlakke als bergachtige etappes, met acht aankomsten bergop en een individuele tijdrit op de voorlaatste dag. De etappes werden gekenmerkt door zware beklimmingen, waaronder de Col de la Loze, de Col de la Madeleine en de Montée du Plateau des Glières.

Belangrijke etappes

Enkele van de meest cruciale etappes van de Tour de France 2020 waren onder andere:

  • Etappe 13: Châtel-Guyon naar Puy Mary Cantal – Deze etappe was een zware bergetappe met vijf zware beklimmingen.
  • Etappe 15: Lyon naar Grand Colombier – Een bergachtige etappe met drie BC beklimmingen, waaronder de Grand Colombier.
  • Etappe 17: Grenoble naar Col de la Loze – Een van de zwaarste etappes van de Tour met de finish op de beruchte Col de la Loze.
  • Etappe 20: Lure naar La Planche des Belles Filles – De individuele tijdrit die het algemeen klassement op zijn kop zette.

Winnaars en verliezers

Tadej Pogačar

De 21-jarige Sloveense renner Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) schreef geschiedenis door de jongste winnaar van de Tour de France te worden sinds 1904. Hij won drie etappes, waaronder de cruciale tijdrit op La Planche des Belles Filles, waar hij zijn landgenoot Primož Roglič versloeg en de gele trui veroverde.

Primož Roglič

Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) leek lange tijd op weg naar de eindzege, maar verloor in de laatste tijdrit zijn gele trui aan Pogačar. Desondanks won Roglič een etappe en eindigde hij als tweede in het algemeen klassement.

Andere opvallende renners

  • Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep) won de groene trui als winnaar van het puntenklassement.
  • Richard Carapaz (Team Ineos Grenadiers) veroverde de bolletjestrui als winnaar van het bergklassement.
  • Marc Hirschi (Team Sunweb) werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour en won een etappe.

De onvergetelijke momenten

De tijdrit op La Planche des Belles Filles

De individuele tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour zorgde voor een onverwachte ontknoping. Pogačar zette een indrukwekkende prestatie neer, waardoor hij de gele trui overnam van Roglič en uiteindelijk de Tour won.

De onwaarschijnlijke finish op de top van de Col de la Loze

Etappe 17, met de finish op de Col de la Loze, was een van de meest opwindende etappes van de Tour. De steile beklimming zorgde voor een waar spektakel, waarbij de favorieten elkaar tot het uiterste dreven. Dit jaar, tijdens de Tour de France 2023 rijden de renners ook over deze mythische col, in etappe 17.

De spectaculaire etappes in de Pyreneeën

De etappes in de Pyreneeën leverden enkele van de meest memorabele momenten van de Tour op. Renners zoals Pogačar, Roglič en Carapaz toonden hun klasse en strijdlust in de bergen.

De impact van COVID-19

De Tour de France 2020 vond plaats te midden van de wereldwijde COVID-19 pandemie. Hoewel

er aanpassingen moesten worden gedaan, zoals het uitstellen van de race en het implementeren van strikte gezondheidsprotocollen, slaagden de organisatoren erin om een succesvol evenement te houden. Fans konden van de koers genieten, zij het met beperkte toegang tot de start- en finishgebieden en langs de route.

De rol van de ploegen

Jumbo-Visma en Team Ineos Grenadiers

De dominantie van Team Ineos Grenadiers (voorheen Team Sky) werd in de Tour de France 2020 doorbroken door het Nederlandse Team Jumbo-Visma. Ondanks het mislopen van de eindzege, toonden ze hun kracht en teamwerk door het grootste deel van de Tour de controle over het peloton te behouden.

Ineos Grenadiers kende een teleurstellende Tour, met het verlies van titelverdediger Egan Bernal. Toch wist Richard Carapaz de bolletjestrui te veroveren, waardoor het team alsnog een succes behaalde.

Conclusie

De Tour de France 2020 zal de geschiedenis ingaan als een van de meest opwindende en onvoorspelbare edities van de afgelopen jaren. Met de historische overwinning van Tadej Pogačar, de strijd tussen Jumbo-Visma en Ineos Grenadiers en de vele memorabele momenten, heeft deze Tour de wielerwereld op zijn kop gezet en de toekomst van de sport veranderd.

Wie won de Tour de France 2020?

Tadej Pogačar won de Tour de France 2020.

Welke ploeg was het meest succesvol tijdens de Tour de France 2020?

Team Jumbo-Visma was het meest succesvol, ondanks dat ze de eindzege misten. Ze domineerden het grootste deel van de race en eindigden met Primož Roglič als tweede in het algemeen klassement.

Wat was het meest memorabele moment van de Tour de France 2020?

De individuele tijdrit op La Planche des Belles Filles, waar Tadej Pogačar de gele trui overnam van Primož Roglič, was het meest memorabele moment.

Wat was de impact van COVID-19 op de Tour de France 2020?

De Tour werd uitgesteld en er werden strikte gezondheidsprotocollen geïmplementeerd. Fans konden genieten van de race, maar met beperkte toegang tot bepaalde gebieden.

× Custom Strava posters
× Custom Strava posters