terugblik tour de france 2019

Tour De France 2019: Terugblik en Beste Momenten

terugblik tour de france 2019

Inleiding

De Tour de France 2019 was een editie vol spanning, emotie en verrassingen. Deze editie van de grootste wielerwedstrijd ter wereld kende een onvoorspelbaar verloop, met opvallende prestaties van zowel gevestigde namen als jonge talenten. In dit artikel blikken we terug op enkele van de beste momenten van de Tour de France 2019, met aandacht voor de winnaars, verliezers en hoogtepunten.

Overzicht van de Tour

De Tour de France 2019 vond plaats van 6 tot 28 juli en bestond uit 21 etappes, waarbij de renners in totaal meer dan 3.400 kilometer aflegden. De route omvatte zowel vlakke als bergachtige etappes, met zeven aankomsten bergop en een individuele tijdrit. De etappes werden gekenmerkt door zware beklimmingen, zoals de Col du Tourmalet, de Col d’Izoard en de Galibier.

terugblik tour 2019 : het parcours

Belangrijke etappes

Enkele van de meest bepalende etappes van de Tour de France 2019 waren onder andere:

  • Etappe 10: Saint-Flour naar Albi – Deze etappe werd gekenmerkt door waaiers, waardoor het klassement flink werd opgeschud.
  • Etappe 14: Tarbes naar Col du Tourmalet – Een zware bergetappe
  • Etappe 18: Embrun naar Valloire – Een etappe met drie zware beklimmingen, waaronder de Col d’Izoard en de Galibier.
  • Etappe 19: Saint-Jean-de-Maurienne naar Tignes – Een etappe die vanwege noodweer en aardverschuivingen vroegtijdig werd afgebroken.

Winnaars en verliezers

Egan Bernal

De Colombiaanse renner Egan Bernal (Team Ineos) schreef geschiedenis door als eerste Colombiaan ooit de Tour de France te winnen. Hij was tevens de jongste winnaar sinds 1909. Bernal wist in de bergetappes het verschil te maken en veroverde de gele trui in de voorlaatste bergetappe, die werd ingekort vanwege het noodweer.

Julian Alaphilippe

De Franse renner Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) was een van de grote verrassingen van de Tour. Hij droeg 14 dagen de gele trui en won twee etappes. Hoewel hij uiteindelijk als vijfde eindigde in het algemeen klassement, stal hij de harten van wielerfans wereldwijd met zijn aanvallende stijl en strijdlust.

Andere opvallende renners

  • Peter Sagan (BORA-hansgrohe) won voor de zevende keer de groene trui als winnaar van het puntenklassement, waarmee hij het record van Erik Zabel evenaarde.
  • Romain Bardet (AG2R La Mondiale) veroverde de bolletjestrui als winnaar van het bergklassement.
  • Caleb Ewan (Lotto Soudal) won drie sprintetappes, waaronder de prestigieuze slotetappe op de Champs-Élysées.

De onvergetelijke momenten

De waaierrit naar Albi

Etappe 10 naar Albi zorgde voor een onverwachte wending in het klassement. Door waaiervorming raakten enkele klassementsrenners op achterstand, terwijl Alaphilippe en andere favorieten tijd wonnen.

De etappe naar Saint-Étienne

Etappe 9 naar Saint-Étienne was een van de meest opwindende etappes van de Tour. Deceuninck-QuickStep toonde haar dominantie in de ploegentactiek, waardoor Alaphilippe de etappe won en de gele trui veroverde.

De spectaculaire etappes in de Alpen

De etappes in de Alpen leverden enkele van de meest memorabele momenten van de Tour op. Bernal toonde zijn klasse en strijdlust in de bergen en legde de basis voor zijn eindzege.

De rol van de ploegen

Team Ineos en Deceuninck-QuickStep

Team Ineos (voorheen Team Sky) bewees opnieuw haar dominantie in de grote rondes met de eindzege van Bernal. Deceuninck-QuickStep maakte indruk met de prestaties van Alaphilippe en het winnen van vier etappes.

Conclusie

De Tour de France 2019 was een memorabele editie, vol verrassingen en spannende momenten. Egan Bernal en Julian Alaphilippe waren de grote smaakmakers van de Tour, en het gevecht om de gele trui hield de wielerwereld in zijn greep. Deze editie zal herinnerd worden als een van de meest opwindende en onvoorspelbare in de recente geschiedenis van de Tour de France.

Wie won de Tour de France 2019?

Egan Bernal won de Tour de France 2019.

Wat was het meest memorabele moment van de Tour de France 2019?

Het is moeilijk om één specifiek moment te kiezen, maar enkele hoogtepunten waren de waaierrit naar Albi, de etappe naar Saint-Étienne en de bergetappes in de Alpen.

Wie won de groene en bolletjestrui in de Tour de France 2019?

Peter Sagan won de groene trui, terwijl Romain Bardet de bolletjestrui won.