Tour De France 2017 : Terugblik en Beste Momenten

poster stravart laten maken

Inleiding

De Tour de France 2017, een van de meest verwachte sportevenementen van het jaar, heeft zijn belofte van een spannende en onvoorspelbare race waargemaakt. Deze editie van de Tour, die plaatsvond van 1 juli tot 23 juli, bood talloze momenten van pure sportieve intensiteit, verrassende plotwendingen en verbluffende individuele prestaties. Met een parcours dat over 3.540 kilometer kronkelde, van de straten van Düsseldorf tot de iconische Champs-Élysées in Parijs, bood de Tour de France 2017 het perfecte podium voor de beste wielrenners ter wereld om hun vaardigheden en vastberadenheid te tonen.

terugblik tour de france 2017 parcours

Belangrijke etappes

De Tour de France is opgebouwd uit verschillende etappes, elk met zijn eigen unieke uitdagingen en kansen. In 2017 waren er drie etappes die bijzonder bepalend waren voor het eindklassement:

  • Etappe 1: Een individuele tijdrit in Düsseldorf: De Tour begon met een spannende tijdrit van 14 kilometer. Ondanks de regen, wat het parcours gevaarlijk glad maakte, wist Geraint Thomas van Team Sky deze uitdagende etappe te winnen, waardoor hij de eerste gele trui van de Tour veroverde.
  • Etappe 8: Dole naar Station des Rousses: Deze etappe was de eerste echte bergetappe van de Tour. Het was in deze etappe dat Lilian Calmejane van Direct Énergie, ondanks kramp in de laatste kilometers, erin slaagde om solo naar de overwinning te rijden. Deze overwinning onderstreepte het belang van veerkracht en vastberadenheid in de Tour de France.
  • Etappe 21: Montgeron naar Parijs: De laatste etappe van de Tour is altijd een groot spektakel. In 2017 was het Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo die als eerste over de streep kwam op de Champs-Élysées, na een spannende sprint met de andere topsprinters.

Winnaars en verliezers

Chris Froome

De Britse renner Chris Froome van Team Sky domineerde de Tour de France 2017. Hij won zijn vierde Tour de France, waarmee hij zijn status als een van de beste wielrenners van zijn generatie bevestigde.

Andere opvallende renners

  • De Australische renner Michael Matthews (Team Sunweb) won de groene trui als winnaar van het puntenklassement.
  • De Franse renner Warren Barguil (AG2R La Mondiale) wist de bolletjestrui te bemachtigen als de beste klimmer van de Tour.

De onvergetelijke momenten

De tijdrit in Düsseldorf

De Tour de France 2017 begon met een uitdagende individuele tijdrit in Düsseldorf. Ondanks de regenachtige omstandigheden wist Geraint Thomas van Team Sky de tijdrit te winnen en de eerste gele trui van de Tour te bemachtigen.

De etappe naar Station des Rousses

Etappe 8 was een zware bergetappe naar Station des Rousses. Lilian Calmejane (Direct Énergie) won de etappe na een indrukwekkende solo ondanks een aanval van kramp in de slotfase.

De Champs-Élysées

Zoals gebruikelijk was de slotetappe op de Champs-Élysées een feestelijke aangelegenheid. De etappe werd gewonnen door Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), die de sprinterselite versloeg in een spannende sprint.

Strijd om de groene trui en de bolletjestrui

In de Tour de France zijn er verschillende truien die worden uitgereikt aan de renners die uitblinken in specifieke disciplines. Twee van de meest begeerde truien zijn de groene trui, voor de beste sprinter, en de bolletjestrui, voor de beste klimmer.

De groene trui

De strijd om de groene trui was bijzonder spannend in 2017. Hoewel Marcel Kittel van Quick-Step Floors in de eerste helft van de Tour de sterkste sprinter leek te zijn met vijf etappeoverwinningen, was het uiteindelijk Michael Matthews van Team Sunweb die de groene trui won. Matthews toonde zijn veelzijdigheid door punten te sprokkelen in zowel vlakke als heuvelachtige etappes, waardoor hij Kittel in het puntenklassement kon passeren.

De bolletjestrui

De strijd om de bolletjestrui was in 2017 net zo boeiend als die om de groene trui. Hoewel de Tour vol zit met getalenteerde klimmers, was het de Franse renner Warren Barguil van Team Sunweb die zich dit jaar tot Koning van de Bergen kroonde. Barguil, die ook twee etappes won, toonde zich de meest constante klimmer in de bergetappes. Zijn triomf op de Izoard, op de nationale feestdag van Frankrijk, was ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze Tour.

De rol van de ploegen

In de Tour de France is het succes van een renner vaak te danken aan het werk van zijn ploeggenoten. In 2017 was dit duidelijk zichtbaar.

Team Sky

Team Sky toonde weer eens hun meesterschap in de Tour met een uitstekende teamperformance die Chris Froome naar zijn vierde Tour-overwinning leidde. De ploeg, met renners als Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski, controleerde veelal het peloton en zette Froome in de best mogelijke positie om de gele trui te veroveren en te verdedigen.

Quick-Step Floors

Deze ploeg had ook een zeer succesvolle Tour met vijf etappeoverwinningen, waarvan vier gewonnen door Marcel Kittel. Quick-Step Floors toonde hun dominantie in de vlakke etappes, waar hun krachtige lead-out trein vaak de perfecte lancering bood voor Kittel’s winnende sprints.

Conclusie

De Tour de France 2017 was een editie die ons herinnerde aan de onvoorspelbaarheid en opwinding van professioneel wielrennen. Met de vierde Tour-overwinning van Chris Froome, de opmerkelijke prestaties van Michael Matthews en Warren Barguil, en het dramatische parcours, was deze Tour een viering van vastberadenheid, teamwerk en sportieve uitmuntendheid.

Wie won de Tour de France 2017?

Chris Froome won de Tour de France 2017.

Wie won de groene trui in de Tour de France 2017?

Michael Matthews won de groene trui.

Wie was de winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France 2017?

Warren Barguil won de bolletjestrui.

× Custom Strava posters
× Custom Strava posters