Favorieten groene trui 2023

Wie wint de groene trui in de Tour de France 2023?

Favorieten groene trui 2023

De Tour de France 2023 belooft een spannende strijd te worden om de felbegeerde groene trui, die wordt uitgereikt aan de leider van het puntenklassement. De groene trui bestaat sinds 1953 en is een symbool van snelheid, kracht en consistentie. De renners die voor deze trui gaan, moeten niet alleen goed kunnen sprinten, maar ook de bergetappes overleven en regelmatig punten sprokkelen bij de tussensprints.

De puntenverdeling voor de groene trui is afhankelijk van het type etappe: in vlakke etappes zijn er meer punten te verdienen dan in heuvel- of bergetappes of tijdritten. Dit geeft een voordeel aan de sprinters, die meestal de dienst uitmaken in dit klassement. Maar ook klimmers of aanvallers kunnen een gooi doen naar de groene trui, als ze genoeg voorsprong nemen op de sprinters of regelmatig meezitten in ontsnappingen.

De topfavorieten voor winst van de groene trui zijn :

Zowel Nederland als België leveren dus 2 favorieten af, Frankrijk heeft er 1. Welk land gaat er aan de haal met de groene trui in 2023?

Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen is een geweldige wielrenner die uitblinkt in de wereld van het professioneel wielrennen. Momenteel rijdt hij voor het team Jayco, waar hij voortdurend nieuwe hoogtes bereikt en zijn vaardigheden op de proef stelt. Bij team Jayco is Groenewegen een onmisbaar lid geworden. Zijn snelheid, kracht en techniek maken hem een formidabele tegenstander in de sprint. Zijn overwinningen in de Tour de France en andere grote wedstrijden hebben zijn status als een van de beste sprinters ter wereld bevestigd. De eeuwige rivaliteit met Fabio Jakobsen maakt de strijd nog interessanter.

Wout Van Aert

Wout van Aert is een van de meest veelzijdige renners van het peloton en won de groene trui in 2022. Hij kan niet alleen sprinten, maar ook klimmen, tijdrijden en klassiekers winnen. Hij heeft al negen ritzeges behaald in de Tour de France, waaronder vooral sprintetappes. Van Aert is echter ook een belangrijke pion voor zijn kopman Primoz Roglic, die voor de gele trui gaat. De belg zal dus niet altijd voor eigen kansen kunnen gaan en zal soms moeten werken voor zijn leider. Van Aert zal dus moeten kiezen tussen zijn loyaliteit en zijn ambitie om de groene trui te winnen.

Wout Van Aert gaf eerder ook al aan dat hij dit jaar niet 100% voor de groene trui wil gaan.

Fabio Jakobsen

Een andere kanshebber voor de groene trui is Fabio Jakobsen, die in 2020 het puntenklassement won in de Giro d’Italia. Jakobsen is een pure sprinter, die vooral op het vlakke terrein zijn duivels ontbindt. Hij beschikt over een sterke ploeg die hem perfect kan afzetten in de massasprints (Quickstep-Soudal gaat vooral voor sprintritten want Remco Evenepoel neemt geen deel aan de tour 2023). Jakobsen heeft echter ook een nadeel: hij heeft moeite om de zware bergetappes te overleven en kan daardoor veel punten verliezen aan zijn rivalen.

Arnaud Démare

Arnaud Démare is een Franse wielrenner die bekend staat om zijn snelheid en technische vaardigheden. Zijn uitmuntendheid in de sprint is ongeëvenaard en hij heeft zichzelf bewezen als een van de beste sprinters in het professionele wielercircuit. Zijn overwinningen in de Tour de France en andere prestigieuze races tonen zijn veelzijdigheid en vasthoudendheid.

Conclusie

De strijd om de groene trui in de Tour de France 2023 belooft dus een boeiend spektakel te worden, met verschillende renners die hun zinnen hebben gezet op deze prestigieuze trui. Het wordt ook een interessante battle tussen België en Nederland, die elk twee sterke sprinters afvaardigen. Wie zal er uiteindelijk aan het langste eind trekken? We zullen het zien in juli 2023!