meest tragische momenten in de tour de france ooit

De meest tragische momenten in de Tour de France

meest tragische momenten in de tour de france ooit

De Tour de France is niet alleen maar een race vol triomfen en overwinningen. Het is ook een race vol tragedie en verdriet. In deze blogpost kijken we naar enkele van de meest tragische momenten in de geschiedenis van de Tour de France.

De dood van Tom Simpson

In 1967 stierf de Britse renner Tom Simpson tijdens de Tour de France. Simpson werd gevonden op de berg Mont Ventoux, nadat hij van zijn fiets was gevallen en bewusteloos was geraakt. Simpson werd naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet worden gered. Uit onderzoek bleek dat Simpson was gestorven aan een combinatie van uitdroging, oververhitting en het gebruik van amfetaminen.

De val van Fabio Casartelli

In 1995 stierf de Italiaanse renner Fabio Casartelli tijdens de Tour de France. Casartelli kwam ten val in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet en raakte daarbij ernstig gewond aan zijn hoofd. Casartelli werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan zijn verwondingen. Na zijn dood werd een stichting opgericht ter ere van zijn nagedachtenis.

De diskwalificatie van Floyd Landis


In 2006 won de Amerikaanse renner Floyd Landis de Tour de France, maar hij werd later gediskwalificeerd vanwege het gebruik van verboden middelen. Landis had testosteron gebruikt tijdens de race en werd na zijn overwinning betrapt op doping. Zijn overwinning werd ingetrokken en hij kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd.

De dopingbekentenissen van Lance Armstrong

Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France, maar hij werd later gediskwalificeerd vanwege het gebruik van verboden middelen. In 2013 gaf Armstrong toe dat hij tijdens zijn carrière verboden middelen had gebruikt. Hij werd gediskwalificeerd van alle Tour de France-overwinningen en werd levenslang geschorst.

De val van Johnny Hoogerland

Een van de meest tragische momenten in de geschiedenis van de Tour de France vond plaats in 2011, toen de Nederlandse renner Johnny Hoogerland ernstig gewond raakte na een aanrijding met een auto. Tijdens de negende etappe van de race reed Hoogerland in de kopgroep toen hij en zijn mede-renner Juan Antonio Flecha werden aangereden door een auto die het parcours op was gereden. Hoogerland werd in de lucht geslingerd en belandde in een hek naast de weg. Hij liep daarbij verschillende breuken en snijwonden op en moest een tijdje in het ziekenhuis verblijven.

Hoewel Hoogerland na de val verder reed en zelfs de bolletjestrui won voor het bergklassement, was het incident een enorme klap voor de renner. Hij verklaarde later dat hij nog steeds last had van de psychologische en fysieke gevolgen van de val. De bestuurder van de auto, die onoplettend was en het parcours opreed, werd later bestraft met een boete van 200 euro.

De val van Chris Froome

In 2014 kwam Chris Froome ten val tijdens de vijfde etappe van de Tour de France. Froome brak daarbij zijn hand en pols en moest de race verlaten. Het was een enorme teleurstelling voor de Britse renner, die in 2013 de Tour had gewonnen.

De dood van Wouter Weylandt

In 2011 stierf de Belgische renner Wouter Weylandt tijdens de derde etappe van de Tour de France. Weylandt kwam ten val in de afdaling van de Passo del Bocco en raakte daarbij ernstig gewond aan zijn hoofd. Weylandt werd naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet worden gered.

De uitsluiting van Alberto Contador

In 2010 won de Spaanse renner Alberto Contador de Tour de France, maar hij werd later gediskwalificeerd vanwege het gebruik van verboden middelen. Contador had tijdens de race een kleine hoeveelheid clenbuterol in zijn bloed en werd na zijn overwinning betrapt op doping. Zijn overwinning werd ingetrokken en hij kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd.

Michael Rasmussen wordt betrapt op gebruik doping

In 2007 werd de Deense renner Michael Rasmussen gediskwalificeerd tijdens de Tour de France vanwege het overtreden van de dopingregels. Rasmussen had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens een dopingcontrole en werd daarom uit de race gezet. Hij werd later geschorst door de internationale wielrenunie.

De dopingbekentenissen van Marco Pantani

In 1998 won de Italiaanse renner Marco Pantani de Tour de France, maar hij werd later gediskwalificeerd vanwege het gebruik van verboden middelen. Pantani had tijdens de race een te hoog hematocrietgehalte en werd betrapt op doping. Hij gaf later toe dat hij verboden middelen had gebruikt tijdens zijn carrière.

De val van Frank Vandenbroucke

In 1999 kwam de Belgische renner Frank Vandenbroucke ten val tijdens de Tour de France. Vandenbroucke brak daarbij zijn knieschijf en moest de race verlaten. Het was een enorme teleurstelling voor de renner, die bekendstond om zijn talent en potentieel.

De dood van Andrei Kivilev

In 2003 stierf de Kazachse renner Andrei Kivilev tijdens de Parijs-Nice-race, een andere grote wielerrace. Kivilev kwam ten val en raakte daarbij ernstig gewond aan zijn hoofd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet worden gered.

De val van Jakob Fuglsang

In 2021 kwam de Deense renner Jakob Fuglsang ten val tijdens de Tour de France. Fuglsang brak daarbij zijn sleutelbeen en moest de race verlaten. Het was een teleurstelling voor de renner, die hoopte om hoge ogen te gooien in de race.

De val van Tao Geoghegan Hart

In 2021 kwam de Britse renner Tao Geoghegan Hart ten val tijdens de zestiende etappe van de Tour de France. Hart brak daarbij zijn sleutelbeen en moest de race verlaten. Het was een teleurstelling voor de renner, die in 2020 nog de Giro d’Italia had gewonnen.

Conclusie

De Tour de France is een van de grootste en meest prestigieuze wielerraces ter wereld. Helaas zijn er in de geschiedenis van de race ook veel tragische momenten geweest, zoals de dood van renners en de diskwalificatie van favorieten. Toch blijft de Tour de France een onmisbaar evenement voor wielerliefhebbers over de hele wereld.

Zijn er maatregelen genomen om de veiligheid van renners te verbeteren in de Tour de France?

Ja, de organisatoren van de Tour de France hebben verschillende maatregelen genomen om de veiligheid van de renners te verbeteren, waaronder het verkleinen van het aantal deelnemers en het verbeteren van de veiligheidsvoorzieningen langs het parcours.

Hoe worden dopingcontroles uitgevoerd tijdens de Tour de France?

Tijdens de Tour de France worden renners regelmatig gecontroleerd op het gebruik van verboden middelen. Dit gebeurt door middel van bloed- en urinetests.