zwaarste ritten tour de france 2024

De Beste Ritten in de Tour de France 2024

zwaarste ritten tour de france 2024
poster stravart laten maken

De Tour de France van 2024 zal een van de zwaarste edities in de 111-jarige geschiedenis van de wielerwedstrijd worden. Dit jaar is de Tour de France een evenement vol primeurs: het is de eerste keer dat de race start in Italië, de eerste keer dat een etappe grote stukken gravelwegen bevat, en de eerste keer dat de Tour niet eindigt in Parijs.

De totale route beslaat 3.492 km verdeeld over 21 etappes, met 8 vlakke etappes, 4 “heuvelachtige” etappes, 7 bergetappes (waarvan 4 met een aankomst bergop) en 2 individuele tijdritten. In totaal moeten de renners 56470 hoogtemeters overwinnen. Elke etappe biedt een unieke en uitdagende route, wat kansen biedt voor verschillende soorten renners en teams. Hier zijn 7 etappes die je absoluut niet mag missen:

Etappe 4 – Pinerolo naar Valloire (138 km) – Dinsdag 2 juli

De Tour de France 2024 begint met drie lange, zware etappes in Italië, die al vroeg voor een schifting in het algemeen klassement kunnen zorgen. Etappe 4 zal zeker voor opschudding zorgen. De race start in Pinerolo en gaat via de hoge Alpen terug naar Frankrijk, met beklimmingen zoals de Sestriere, de Col du Montgenèvre en de 2.624 meter hoge Col du Galibier. De lange afdaling naar Valloire belooft een spannende finish te worden.

Etappe 9 – Troyes naar Troyes (199 km) – Zondag 7 juli

De eerste week eindigt met iets nieuws voor de Tour: een gravel etappe. Deze etappe start en eindigt in Troyes en bevat 32,2 km aan witte gravelwegen verdeeld over 14 sectoren, waarvan 6 in het laatste uur van de etappe. Deze etappe is een echte uitdaging voor de renners en een must-see voor de fans.

Etappe 11 – Évaux-les-Bains naar Le Lioran (211 km) – Woensdag 10 juli

De op een na langste etappe van de Tour brengt de renners door het Massif Central, een regio bekend om zijn zware beklimmingen en technische wegen. Het laatste deel van deze etappe bevat vier steile beklimmingen binnen de laatste 45 km. Deze etappe biedt kansen voor ontsnappers en is een perfecte springplank voor een aanval op het algemeen klassement.

Etappe 15 – Loudenvielle naar Plateau de Beille (198 km) – Zondag 14 juli

Deze etappe, die plaatsvindt op de Franse nationale feestdag, Bastille Day, is de zwaarste van de twee Pyreneeën-etappes dit jaar. Met 4.850 meter hoogteverschil en een aankomst bergop op de Plateau de Beille, wordt dit een beslissende dag voor de klassementsrenners.

Etappe 19 – Embrun naar Isola 2000 (145 km) – Vrijdag 19 juli

Deze korte maar zware etappe in de derde week van de Tour bevat drie beklimmingen boven de 2.000 meter, waaronder de hoogste geasfalteerde weg in Frankrijk, de 2.802 meter hoge Cime de la Bonette. De etappe eindigt met een klim naar het skiresort Isola 2000, wat een uitdaging vormt voor de pure klimmers.

Etappe 20 – Nice naar Col de la Couillole (133 km) – Zaterdag 20 juli

Etappe 20 is een van de zwaarste van de Tour met meer dan 4.700 meter aan hoogteverschil. Deze bergetappe voert de renners vanaf de kust bij Nice landinwaarts, met grote beklimmingen zoals de Col de Turini en de Col de la Colmiane. De etappe eindigt met een zware klim naar de top van de Col de la Couillole. Deze etappe wordt ook gebruikt voor de 2024 Etape du Tour, waar meer dan 16.000 amateurwielrenners op 7 juli dezelfde route zullen fietsen.

Etappe 21 (ITT) – Monaco naar Nice (34 km) – Zondag 21 juli

De laatste etappe van de Tour is een individuele tijdrit van Monaco naar Nice. Deze tijdrit is bijzonder lang en zwaar en zal een cruciale rol spelen in het bepalen van de eindwinnaar van de Tour de France 2024. Met beklimmingen zoals de La Turbie en de Col d’Eze belooft dit een spannende afsluiting van de race te worden.

De Tour de France 2024 zal eindigen in Nice in plaats van Parijs, vanwege de logistieke uitdagingen die de Olympische Spelen met zich meebrengen. Dit biedt een unieke en spannende finale voor de renners en fans. Mis deze historische editie van de Tour de France niet!

× Custom Strava posters
× Custom Strava posters